Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Striktare råd för bussåkande i Uppsala

Folkhälsomyndigheten skärper råden för Uppsala: Undvik kollektivtrafiken. Arkivbild: Ulo Maasing.

Mot bakgrund av de stigande siffrorna när det gäller spridningen av covid-19-smittan i Uppsala ufärdade på tisdagen Folkhälsomyndigheten lokala råd för Uppsala län. Den 19 oktober infördes en ny föreskrift som ger Folkhälsomyndigheten rätt att under en begränsad tid utfärda allmänna råd i en region i samband med lokala utbrott av covid-19.

– Vi utfärdar nu allmänna råd för Uppsala för de kommande två veckorna. Bland annat gäller det att hålla igen på resorna med kollektivtrafiken så att man inte reser om det inte är absolut nödvändigt, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen.

– Det gäller också att avstå fester, undvika fysiska kontakter med andra, arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt och så vidare.

– I grunden är det samma budskap som vi har gått ut med tidigare, att man ska hålla avstånd, inte åka med kollektivtrafiken om man inte måste och arbeta hemifrån så långt det är möjligt. Men Folkhälsomyndighetens beslut ger en extra tyngd och vi hoppas nu att vi får se tydlig efterlevelse till råden hos alla länsinvånare. Det är allvar nu säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

När det gäller avrådan att resa med kollektivtrafiken riktar den sig i första hand inte till skolelever.

– Självklart ska man fortsätta att gå i skolan och transportera sig dit om det krävs. Rådet riktar sig mot alla som inte måste åka kollektivt. Tänk efter om du verkligen måste, säger Johan Nöjd.

– Vårt län befinner sig i ett allvarligt läge. Vi gör allt för att stödja Region Uppsala, länets kommuner och samhället i övrigt att hålla nere smittspridningen. Nu är det oerhört viktigt att alla länsinvånare tar sitt personliga ansvar och om möjligt undviker fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med och undviker att åka kollektivt, säger Göran Enander, landshövding Uppsala län.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)