Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Tryggare i taxi än i kollektivtrafik”

64 procent av de intervjuade anser att det är viktigt med ett plkexiglasskydd mellan passagerare och förare. Foto: Cabonline.

Mer än två tredjedelar av svenskarna upplever att det i virustider är tryggare att resa med taxi än med kollektivtrafik. Det är resultatet av en Novusundersökning som taxijätten Cabonline har låtit göra. Av de dryga tusen personer som svarade på undersökningen upplever 69% att en resa i taxi är mer trygg än en resa i kollektivtrafik. De tre åtgärder som är viktigast för trygghet är framförallt att föraren håller avstånd, att bilen är ren och att föraren använder handsprit.

Undersökningen gjordes under en vecka i september då Novus på Cabonlines uppdrag frågade 1 041 svenskar i åldrarna 18–79 år om deras syn på resande. De flesta upplever kollektivtrafik, flyg och fjärrtåg som mindre tryggt ur smittskyddssynpunkt jämfört med taxi. 1 av 3 upplever en resa i taxi likvärdigt trygg som en resa med andra i en privat personbil.

Taxi anses som säkrare ur smittskyddssynpunkt jämfört med tåg, flyg och kollektivtrafik. 69% svarar att kollektivtrafik (buss, tunnelbana, pendeltåg eller spårvagn) känns mindre tryggt jämfört med taxi. I åldersgruppen 18–29 år är andelen hela 77%. 58% upplever att flyg känns mindre tryggt än taxi.

Att föraren håller avstånd, att bilen är ren invändigt och utvändigt samt att föraren använder handsprit uppges vara de tre viktigaste åtgärderna för att känna trygghet i samband med taxiresa ur smittskyddssynpunkt.

87 procent av de tillfrågade uppger att det är viktigt att föraren håller avstånd.83 procent anser att det är viktigt att bilen är ren invändigt och utvändigt och 80 procent anser att det är viktigt att föraren använder handsprit.

En majoritet anser att det även är viktigt att bilen desinficeras mellan varje resenär (69%), att man uppmuntras att sitta höger bak i bilen (66%) och/eller att det finns en skyddsbarriär/”plexiglas” mellan för- och baksätet (64%). Åtgärden skyddsbarriär prioriteras högre bland personer i riskgrupp och/eller boende i storstad, men är ändå inte viktigare än topp tre även när vi ser till dessa grupper.

Minst viktigt, även om något fler svarar viktigt än oviktigt anses munskydd vara. Att föraren använder munskydd upplevs som viktigt av 36% (13% mycket viktigt), medan 29% upplever att det är viktigt (9% mycket viktigt) att som passagerare erbjudas munskydd.

Cabonline har 3 000 anslutna åkerier med cirka 5 700 taxibilar i Sverige.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)