Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Digitalisering kan öka resandet med kollektivtrafik 18 procent

Digitalisering kan öka kollektivrresandet med 18 procent enligt en ny rapport från Telia och Arthur D Little.

Resandet med kollektivtrafiken kan få en rejäl skjuts genom digitalisering. Genom att utnyttja de möjligheter som digitaliseringen ger kan resandet öka upp till 18 procent. Det framgår av en rapport från Telia och analysföretaget Arhur D Little. Rapporten analyserar kollektivtrafiken i de nordiska länderna och i Baltikum och hävdar att trafiken kan utvecklas avsevärt genom digitalisering, analyser av grupper av data och användning av sakernas internet, IoT.  Klicka här för att ladda ner rapporten.

Rapporten tar också upp trender, mål och utmaningar samt digitala lösningar för att lösa dessa, likaså hur covid-19-pandemin har påverkat branschen och vilka möjligheter 5G öppnar.

Rapporten bygger på intervjuer med beslutsfattare hos kollektivtrafikmyndigheter och operatörer i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Baltikum.

Under senare år har resandet med kollektivtrafiken stagnerat eller endast ökat svagt. Samtidigt har kostnaderna för trafiken fortsatt att gå upp, parallellt med att kollektivtrafikens miljöpåverkan har uppmärksammats. Därför måste kollektivtrafiken klara tre mål, enligt rapporten.

Dessa är ökat resande, reducerade kostnader och lägre miljöpåverkan. Samtidigt är kollektivtrafiken på många nivåer en nyckelfaktor när det gäller hållbarhet.

På EU-nivå handlar det om att minska utsläppen av växthusgaser med 60 procent från 1990 till 2050. Andra mål är satta på nationell nivå. Exempelvis har Norge ett mål att biltrafiken inte ska öka alls, vilket innebär att antalet resor i kollektivtrafiken ska öka med 50 procent mellan 2014 och 2030.

På lokal nivå, i städer och kommuner, finns andra mål. Ett exempel är Köpenhamn som har ett mål att gång, cykel och kollektivtrafik tillsammans ska klara åtmninstone 75 procent av alla resor i staden år 2025. På individ- eller konsumentnivå ökar hela tiden medvetenheten om miljökonsekvenserna av människors beslut.

Den snabba digitaliseringen i samhället öppnar nya möjligheter för operatörerna och skapar nya förväntningar hos resenärerna. Utvecklingen går hand i hand med tydliga trender när det gäller persontransporter. Det är nya färdmedel för den första och sista biten av resan. Branschen behöver förstå mer av de möjligheter detta och andra förändringar skapar enligt rapportförfattarna som också tar upp megatrender inom kollektivtrafiken. Framtidens trafik är uppkopplad, automatiserad, delad och elektrifierad.

5G-nätet kommer, framhåller rapporten, att erbjuda helt nya möjligheter för kollektivtrafiken även om det idag kanske mer uppfattas som en hajp och inte något verkligt nyttigt.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)