Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler bussar och tillfällig busslinje ska lätta på trycket i Göteborg

Västtrafik tar till nya åtgärder för att minska trängseln i kollektivtrafiken. Foto: Stina Olsson.

Västtrafik satsar nu på nya åtgärder mot trängsel i kollektivtrafiken i nordöstra Göteborg. Där är trängseln påtaglig idag. Västtrafiks nya motdrag är en ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen, 20 nya förstärkningsbussar och fler spårvagnsturer på morgonen. Åtgärderna införs vid tidtabellsskiftet den 13 december.

Trots att resandet med kollektivtrafiken i Göteborg har minskat med 40 procent jämfört med samma period förra året, uppstår fortfarande trängsel på vissa linjer under rusningstid. En sträcka som Västtrafik pekar ut som särskilt ansträngd är den mellan Kortedala och centrala Göteborg. I våras sattes en direktbuss in på sträckan men togs bort då få resenärer reste med linjen.

Nu testas en ny lösning med en ny tillfällig busslinje under rusningstid. Linjen kommer att köra mellan Aprilgatan, Gamlestads Torg och Redbergsplatsen, vilket är stora knutpunkter med många spårvagnar, bussar och tåg att byta till.

– Vårt fulla fokus ligger på att hitta lösningar inom de områden där vi ser att vi har problem med trängsel. Just nu har vi fokus på nordöstra Göteborg och nya trafikupplägg med både buss och förstärkt spårvagnstrafik där, säger Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik.

Den nya busslinjen kommer avgå var femte minut, börja tidigare på morgonen och stanna på fler hållplatser än den förra bussen. Den blir ett alternativ för de som vill undvika trängsel på spårvagnarna mellan Kortedala och centrala Göteborg.

Västtrafik menar att det inte är ett alterntiv att låta bussen köra hela vägen in i centrala Göteborg då det från och med december kommer att byggas ännu mer runt centralstationen och det blir trängre på vägarna.

I december får Västtrafik tillgång till drygt 20 extra bussar i samband med att nya trafikavtal träder i kraft och äldre bussar ersätts med nya. Några av bussarna kommer att användas till den nya linjen till och från Kortedala och resterande till att förstärka trafik i Göteborgsområdet, för att motverka trängsel.

Trängsel förekommer även på spårvagnarna från Angered under rusningstid. Västtrafik har tillsammans med Göteborgs Spårvägar nu hittat en lösning för att sätta in fler spårvagnar mellan kl. 06:30-07:00 på linjerna 4,6, 7, 8, 9 och 11. Det innebär att man kör med alla spårvagnar som går mellan klockan 06.30 och 09.30.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)