Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Robot laddar elbussen

En robot som sköter kopplingen mellan elbuss och laddstation i depån är ett första steg mot automatiserade bussdepåer, anser elbusstillverkaren Ebusco. Foto: Ebusco.

Som ett första steg mot automatiserade bussdepåer kan nu en robot automatiskt ladda en elbuss. Det är den holländska elbusstillverkaren Ebusco och likaledes holländska Rocsys som tillverkar laddinfrastruktur som gemensamt satsar på lösningar för automatiserade bussdepåer. Först ut är en robot som automatiskt kopplar samman laddstationen i depån med bussen via CCS-kontakt så att bussen kan laddas.

Ebusco räknar med att i vår få de första robotarna som ska användas vid företagets anläggning i Deurne, Holland. Till sommaren ska en lngre serie robotar följa. Parallellt arbetar de båda företagen med att utveckla roboten så att den samtidigt kan betjäna flera elbussar.

Ebusco och Rocsys vill också vidareutveckla och standardisera kommunikationen mellan bussen, laddaren, roboten och andra system så att hela laddningsprocessen är klar för självkörande fordon.

– Fördelarna med att automatisera bussdepåer är många, säger Ebuscos vd Peter Bijvelds.

– Först och främst spar det tid, men kanske viktigare är att det eliminerar riskerna för att en buss inte är laddad när den ska ut i trafik därför att någon har glömt att koppla in den till laddstationen eller att kontakten inte har anslutits på rätt sätt.

– Många människor tror att robotar är något som kommer att finnas i framtiden, men vi visar att de redan nu kan göra jobbet, säger Rocsys vd Crijn Bouman.

Här är en video, producerad av Ebusco och Rocsys, om robotladdningen:

 

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)