Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hotellen tappade tio miljarder på ett halvår

Hotell och andra logianläggningar i Sverige tappade tio miljarder kronor i intäkter under covid-19-pandemins första sex månader. Foto: Tillväxtverket.

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot besöksnäringen i Sverige. Enligt en ny rapport från Tillväxtverket har hotell och logianläggningar i Sverige under pandemins första sex månader tappat intäkter på tio miljarder kronor. De regionala skillnaderna är stora. Störst har nergången varit i Stockholm. Kongresser och konferenser, normalt stora uppdragsgivare till bussbranschen, väntas backa långsiktigt.

Under perioden mars – augusti har gästnätterna på svenska hotell, campingplatser, stugbyar och vandrarhem minskat med43 procent och branschens intäkter mer än halverats, jämfört med samma tid förra året.

Detta har lett till att 10 000 anställda blivit varslade och hittills har en miljard betalts ut i permitteringsstöd till branschen. Boendeanläggningarnas logiintäkter har under samma period minskat med 55 procent, motsvarande 10 miljarder kronor.

Det visar Tillväxtverkets rapport Pandemins effekter på hotell- och logiverksamhet i Sverige som sammanfattar coronapandemins påverkan på branschen från mars till augusti 2020.

Den största relativa minskningen av gästnätter skedde bland utländska besökare där gästnätterna under perioden mars till augusti 2020 minskade med 84 procent jämfört med samma period 2019. Svenskarnas gästnätter i Sverige har under perioden mars till augusti 2020 minskat med 27 procent. En viss återhämtning av gästnätter registrerades under juli och augusti. Den främsta förklaringen till det var att svenska gästnätter hade en relativt stark återhämtning i vissa regioner, vilket sannolikt berodde på att många svenskar i år semestrade i Sverige.

De regionala skillnaderna är stora, främst beroende på den andel utländska gästnätter som regionen har normalt sett. Störst har minskningen varit i Stockholms län med 66 procent färre gästnätter än i fjol.

I Kronobergs län som normalt sett har en stor andel utländska gästnätter under sommarmånaderna minskade gästnätterna totalt med 49 procent. I Värmlands län och Västra Götaland län minskade gästnätterna med 48 procent, starkt påverkade av ett minskat resande från Norge som är vår största utlandsmarknad för gästnätter. I Norrbottens län där gästnätterna också minskade med 48 procent påverkades utvecklingen också starkt av det minskade antalet utländska besökare. Gävleborgs-, Västmanlands- och Hallands län har i jämförelse klarat sig bäst under krisens första 6 månader med minskningar på omkring 20 procent.

Den återgång till det normala som många hade väntat sig till hösten 2020 kommer på grund av den andra smittvågen troligen att inledas sommaren 2021, skriver Tillväxtverket i rapporten. Verket spår också att pandemin kommer att påverka turism och besöksnäring både på kort och lång sikt.

Troligen kommer affärsresandet att minska på lång sikt. Det berör både inhemsk och internationell mötesverksamhet, där hotell och konferensanläggningar kommer bli särskilt påverkade.

Konferenser, mässor och kongresser genererar normalt många uppdrag till bussbranschen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)