Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig minskning för Scanias bussar

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot Scanias bussleveranser. Bild: Scania.

Såväl orderingång som leveranser av bussar minskade kraftigt för Scania under årets första nio månader. Det framgår av Scanias delårsrapport som presenterades på tisdagsförmiddagen. Orsaken till minskningen är covid-9-pandemin. Samtidigt ökade Scania sin marknadsandel för bussar i Europa till 7,2 procent, jämfört med 6,6 procent under perioden januari – september förra året.

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamheten. Scanias totala nettoomsättning under årets första nio månader minskade med 22 procent till 88,8 miljarder kronor. Rörelseresultatet minskade med 62 procent till 5,2 miljarder. Under det tredje kvartalet visade Scania en tydlig återhämtning med en omsättningsminskning på 17 procent till 30,3 miljarder och ett rörelseresultat som minskade med 45 procent till 4,2 miljarder kronor.

– Den globala bussmarknaden har påverkats mycket av pandemin. Efterfrågan på turist- och långfärdsbussar har i princip avstannat medan den är på låga nivåer för bussar för stads- och kollektivtrafik, konstaterar Scanias vd Henrik Henriksson.

Orderingången för bussar under första nio månaderna 2020 minskade i jämförelse med föregående år till 3 302 från 5 892 enheter. Under tredje kvartalet minskade orderingången till 456 från 1 757 enheter jämfört med tredje kvartalet 2019. Den största minskningen i orderingång under perioden januari – september, – 57 procent, stod Europa för.

Scanias leveranser av bussar uppgick till 1 510 (2 195 i fjol) enheter under det tredje kvartalet 2020, en minskning med 31 procent. I Europa minskade leveranserna med 30 procent.

Nettoomsättningen för bussar minskade med 9 procent under första nio månaderna 2020 till 8,1 miljarder kronor. Under tredje kvartalet minskade omsättningen med 26 procent till 2,7 miljarder kronor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)