Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sparar 110 000 ton koldioxid per år

Bussoperatören Keolis spar cirka 110 000 koldioxid per år genom att kära helt fossilfritt, bland annat i Stockholms innerstad. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Keolis blev helt fossilfritt 2015. Därmed spar företaget nu 110 000 ton koldioxid per år på de cirka elva miljoner mil om året som Keolis bussar avverkar i Sverige. Keolis har cirka 1 600 fordon, av vilka ungefär 200 kör på HVO.

– Vi är pionjärer inom fossilfria drivmedel. 1995 började vi köra på etanol, år 2000 med biogas och 2015 var vi 95 % fossilfria. Vi blev 100 % fossilfria hösten 2015. HVOn (Neste MY) var en av de sista pusselbitarna för att vi skulle bli helt fossilfria, berättar Lars Erik Behrns, inköpschef på Keolis.

Keolis har valt att köra med olika fossilfria drivmedel. Anledningen är att olika huvudmän ställer olika krav. Dessutom har företaget en fordonsflotta av skiftande ålder vilket gör att det inte går att konvertera alla samtidigt.

Lars Erik Behrns tror på de svenska miljökraven.

– Miljömålen för 2030 och 2045 är fullt realistiska för Sverige, vi som land kan klara det. Men det räcker inte bara med ett fossilfritt bränsle, alla behövs, säger han.

– Vårt miljöengagemang har varit en hjärtefråga i många år, sedan vi började testa 1995 och sedan 2012 när vi satte upp målet att ha en helt fossilfri flotta. Det är väldigt naturligt då vi jobbar med kollektivtrafik. De första stegen i vårt miljöarbete blev vi faktiskt “tvingade till” av SL, det vill säga Storstockholms Lokaltrafik.Men efter det har vi aktivt fortsatt arbeta med det. Det var vårt eget beslut att skapa en helt fossilfri flotta.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)