Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

20 000 bussar för Solaris

Den 20 000:e Solarisbussen är en batteridriven ledbuss till lokaltrafiken i Warszawa. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris, som också finns på den svenska marknaden, har nu tillverkat 20 000 bussar. I dagarna rullade jubileumsbussen ut från produktionslinan i Solarisfabriken i polska Bolechowo, nära Poznán – en batteridriven, 18 meters ledbuss till lokaltrafiken i Warszawa, MZA.

Solaris började tillverka bussar 1996. Jubileumsbussen ingår i en order på 130 elbussar som Warszawa beställde 2019. MZA är en mångårig Solariskund och har köpt mer än 1 200 bussar från Solaris, varav 150 elbussar.

Busstillverkaren har länge producerat elbussar. Sedan 2001 ingår trådbussar i Solaris´ produktion och fram tills nu har drygt 1 600 Trollino levererats till ett antal trafikföretag. 2006 debuterade Solaris Urbino Hybrid som var den första serietillverkade hybridbussen på den europeiska marknaden. 2011 lanserades så dsen fullelektriska Solaris Urbino Electric.

Idag är produktionstakten drygt 1 500 bussar om året av vilka nästan hälften har elektrisk drivlina.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)