Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstillverkare byter namn inför satsning på el och bränsleceller

En elbuss från Optare i trafik i Karlstad. Foto: Ulo Maasing.

Den brittiska busstillverkaren Optare byter namn. Optares huvudägare, den stora indiska buss- och lastbilstillverkaren Ashok Leyland, har beslutat att Optares namn i framtiden ska vara Switch Mobility med Switch som varumärke. ”Switch” betyder växla eller byta och namnbytet ska bland annat signalera en satsning på eldrift och grön mobilitet enligt Ashok Leyland.

– Det är en strategi som speglar de stora tillväxtmöjligheterna på de globala lastbils- och elbussmarknaderna som nu växer med 25 procent om året och som kommer att vara värd 50 miljarder dollar (cirka 425 miljarder SEK) år 2030. För att fånga den marknaden överväger vi nu initiativ som kan innebära såväl investeringar som strategiska samarbeten, säger Dheeraj Hinduja, styrelseordförande i Ashok Leyland.

Switch har under sitt hittillsvarande namn Optare haft en del framgångar på elbussmarknaden i flera länder. Nyligen fick företaget en order på 37 batteridrivna dubbeldäckare till London. Även till Sverige har några av Optares elbussar nått. I Storbritannien finns cirka 150 elbussar från Optare i trafik.

I likhet med en annan brittisk busstillverkare, Wrightbus, arbetar Switch med att utveckla bränslecellsdrivna bussar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)