Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färre och kortare resor under pandemin

Svenskarnas resande halverades under covid-19-pandemins första sex månader. Foto: Ulo Maasing.

Coronapandemin har påverkat svenskarnas resande kraftigt under pandemins första sex månader, alltså perioden mars – augusti 2020. I genomsnitt minskade antalet förflyttningar med 16 procent under halvåret. Den största minskningen svarade barn, ungdomar och studenter för. Resandet med kollektivtrafik halverades och förflyttningar till fots minskade med en fjärdedel. Det visar en sammanställning från myndigheten Trafikanalys

I inledningen av pandemin var nedgången ännu kraftigare: -23 procent under mars–april. Det förklaras av att en stor andel barn och ungdomar under 20 år samt äldre över 65 år ställde in sina resor. I juli – augusti hade den totala minskningen mattats av till – 12 procent jämfört med 2019, främst genom ett mindre antal resor bland personer i förvärvsarbetande åldrar.

Bilresandet påverkades bara tillfälligt, genom ett mindre antal bilpassagerare i mars – april, medan det enligt Trafikanalys inte går att fastställa någon förändring av antalet bilresor som förare under pandemins första halvår jämfört med 2019.

Den genomsnittliga reslängden halverades också eftersom andelen längre resor halverades. Exempelvis har resandet med tåg minskat med 56 procent (kvartal 2), med flyg 84 procent (september), och med fartyg med 71 procent (juni; 91 procents minskning till och från Finland).

– De resärenden som har påverkats mest påtagligt är skolresor, –43 procent, och arbetsresor, –15 procent (mars–augusti). Det minskade antalet arbets- och skolresor har inte resulterat i att fler resor görs i andra ärenden, däremot görs det av naturliga skäl färre ärenden på väg till eller från arbete eller skola, säger Tom Petersen, projektledare vid Trafikanalys.

Hela rapporten hittar du genom att klicka här.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)