Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig nergång för bussarna i EU

I Spanien har nyregistreringarna av bussar minskat med 41 procent under årets första elva månader. Foto: EMT Madrid.

Den europeiska bussmarknaden har krympt kraftigt under 2020 som en följd av covid-19-pandemin. Under perioden januari t o m november nyregistrerades i EU 23,5 procent färre bussar än samma tid i fjol. Det rapporterar den europeiska fordonsindustrins organisation ACEA. Under årets första elva månader nyregistrerades i EU totalt 25 532 nya bussar över 3,5 ton.

Av de stora bussmarknaderna i EU var raset särskilt stort i Spanien, -41,3 procent samt Italien, -27,3 procent. På andra stora marknader var nergången mindre, i Tyskland -2,4 procent och i Frankrike -9,5 procent.

Sett enbart till november finns dock tecken på en återhämtning på flera av de stora marknaderna, även om nyregistreringarna av bussar över 2,5 ton under månaden minskade med 5,1 procent jämfört med november 2019 i EU som helhet.

Italien uppvisar en ökning under november med 27,0 procent liksom Frankrike, +13,4 procent, Tyskland +11,6 procent och Spanien +5,8 procent. De centraleuropeiska länderna inom EU drog dock ner siffran med en nergång på 22,6 procent.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)