Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer cykel och bil, mindre kollektivtrafik efter pandemin

Fler kommer att ta cykeln eller bilen, färre kommer att ta bussen efter covid-19-pandemin enligt en europeisk undersökning. Arkivbild: Ulo Maasing.

När covid-19-pandemin väl är över kommer människors sätt att resa att ha ändrats.Fler än tidigare kommer att välja bilen och cykeln, färre reser kollektivt. Det visar resultat av en undersökning i elva europeiska länder som den europeiska konsumentorga-nisationen BEUC har gjort och där man har intervjuat 11 300 personer om hur de tror att deras resande påverkas av pandemin.

Enligt undersökningen är kollektivtrafiken det transportslag som har påverkats mest av pandemin. Det är också det transportslag där resenärerna känner sig minst trygga.

68 procent av de intervjuade uppger att de känner sig otrygga i kollektivtrafiken när det gäller covid-19-smitta. Långväga busstrafik och busstationer ligger hack i häl när det gäller otrygghet för smitta: 67 procent. I tåg och järnvägsstationer liksom flyg och flygplatser uppger 61 procent att de känner sig oro för att bli smittade.

När pandemin väl är över räknar de intervjuade med att i högre grad än innan pandemin använda cykel eller bil för sina transporter, likaså räknar de med att göra färre utlandsresor än tidigare.

Undersökningen gjordes i Belgien, Italien, Portugal, Spanien, Österrike, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Litauen, Nederländerna och Slovenien.

Klicka här för att mer i detalj läsa undersökningens resultat och rekommendationer.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)