Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norsk studie: Fler coronasmittade bland de som reser kollektivt

De som reser kollektivt till och från jobbet löper större risk för covid-19-smitta än andra enligt en norsk studie. Arkivbild: Ulo Maasing.

Risken att bli smittad av covid-19 är större bland dem som reser kollektivt till och från jobbet än bland de som inte är det. Detta enligt en studie vid Oslo Universitetssjukhus som det norska radio- och TV-bolaget NRK rapporterar om. Studien inleddes i våras vilket innebär att det mesta av materialet i studien härrör från tiden innan krav på munskydd infördes i kollektivtrafiken. Därför går det heller inte att avgöra om munskydden har påverkat smittospridningen.

Bäst data i studien kommer från hälso- och sjukvårdspersonal som reser kollektivt, eftersom personal i dessa yrkeskategorier testas mycket oftare än befolkningen i övrigt.

– Vi ser en klar tendens till att det är en större andel smittade i den grupp som reste med kollektivtrafiken, säger Arne Søraas, ledare för Coronastudien till NRK.

– Hälsovårdspersonal som tog kollektivtrafiken var oftare smittad än personal som inte tog kollektivtrafiken, säger Søraas.

Han framhåller att det kan finnas andra orsaker bakom siffrorna, exempelvis andra resvanor i övrigt, även om man hittills inte funnit något som tyder på det.

– Men man kan aldrig vara säker på att man har korrigerat siffrorna för allt.

Det forskarna såg var att risken för covid-19-smitta var omkring 50 procent högre bland hälsovårdspersonal som reste kollektivt. Men de betonar samtidigt att det är svårt att sätta en korrekt siffra på risken.

– Det viktiga är att vi såg ett samband, säger Arne Søraas till NRK.

Undersökningen bygger på att 116 000 personer från hela Norge och i alla åldersgrupper har svarat på frågor om sitt resande under covid-19-pandemin.

I ett nyhetsbrev om studien som NRK har tagit del av skriver de att ”vi har sett att en del av dem som använde kollektivtrafik var mer utsatta för smitta än andra, medan de som nyttjade handsprit var sjuka mer sällan. Det här är inte något slutligt bevis på att viruset smittar i kollektivtrafiken, men vi rekommenderar alla att noga sätta sig in i myndigheternas rekommendationer när det gäller kollektivtrafiken och att noga följa råden. Ta gärna med en flaska handsprit när du tar bussen eller tåget.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)