Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nerdragen trafik ger minskat coronastöd

Skånetrafiken har minskat sin trafik på grund av covid-19-pandemin. Nu hotar minskat statligt stöd. Foto: Ulo Maasing.

Det är nu klart hur regeringen vill använda de två miljarder man lovat som riktat stöd till kollektivtrafiken för dess covid-19-förluster under det första halvåret 2021. Regionala kollektivtrafik-myndigheter som dragit ner trafiken när resandet minskat under pandemin ”straffas” med reducerade bidrag, som infrastrukturminister Tomas Eneroth aviserade redan innan jul (klicka här).

Regeringen skickade på tisdagen ut sitt förslag om hur ersättningen under det första halvåret nästa år ska fördelas. Det innebär att det riktade stödet ska bygga på en jämförelse mellan den trafik som de regionala kollektivtrafikmyndigheterna kör under första halvåret 2021 och den trafik de körde första halvåret 2019. Om de har dragit ner trafiken ska de ”straffas” genom att få sitt stöd nerskuret.

I förlaget lägger regeringen också in en brasklapp som innebär att det utlovade stödet på två miljarder till alla kollektivtrafikmyndigheter inte är helt garanterat. Det ska bara ges om det finns pengar.

I år har bidraget varit tre miljarder, vilket enligt branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik endast täcker intäktsförlusterna under pandemins tre första månader. Dessa uppskattas av branschorganisationen till 7,5 miljarder under 2020 och långt mer än två miljarder nästa år.

Såhär skriver regeringen i sitt förslag:

”Ersättning ges, i den utsträckning det finns tillgängliga medel, för minskade biljettintäkter till följd av utbrottet av covid-19. Ersättningen ska beräknas utifrån minskningen av den regionala kollektivtrafikmyndighetens biljettintäkter under perioden den 1 januari 2021-30 juni 2021 jämförd med motsvarande period 2019, och därefter justeras i förhållande till hur trafikutbudet, mätt i platskilometer (tillgängliga sitt- och ståplatser multiplicerade med färdade kilometer), förändrats mellan dessa perioder.

Om tillgängliga medel understiger den ersättning som kan ges, ska ersättningen sättas ned med samma procentsats för samtliga regionala kollektivtrafikmyndigheter som ska ges ersättning.”

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)