Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Besked om munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten utfärdade på onsdagen råd och rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Folkhälsomyndigheten utfärdade på onsdagen de allmänna råd som styr användningen av munskydd i kollektivtrafiken. Munskydd bör från och med den 7 januari användas av resenärerna vardagar  klockan  7 – 9 och 16 – 18 på eftermiddagen. Företagen i kollektivtrafiken bör informera resenärerna, se över sina städrutiner och tillhandahålla munskydd till resenärer som saknar eget munskydd.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd gäller personer som är födda 2004, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre. Rekommendation om munskydd gäller inte för resor med kollektiva färdmedel där det är möjligt att boka plats.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I första hand är det, enligt Folkhälsomyndigheten, den enskildes ansvar att se till att ha munskydd med sig. Munskydden bör vara kvalitetssäkrade engångsmunskydd och bäras och hanteras på rätt sätt.

Företagen rekommenderas också att informera sina resenärer om att och under vilka tider munskyddsanvändning rekommenderas. Företagen rekommenderas också att informera om hur munskydd hanteras på rätt sätt, det vill säga att de ska täcka näsa och mun, att de inte ska vidröras med händerna samt hur de bäst tas på och av.

Företagen rekommenderas också att se över städrutinerna så att resenärer kan slänga sina använda munskydd, och  se till att inte använda munskydd ligger på marken eller i fordonen på golv och säten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som driver kollektivtrafik att erbjuda kvalitetssäkrade engångsmunskydd till de resenärer som inte har möjlighet att själva införskaffa munskydd. Munskydden ska finnas tillgängliga så att resenärer kan få tillgång till dem på ett smittsäkert sätt, det vill säga utan att trängsel uppstår.

Bussmagasinet.se återkommer med branschkommentarer kring Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)