Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Paketresearrangörer kan få låna till återbetalning

Nöringsminister Ibrahim Baylan (S): Paketresearrangörerna kan få låna för att återbetala sina kunder. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Regeringen arbetar nu med ett förslag till ett statligt lån till arrangörer av paketresor. Syftet är att arrangörerna ska kunna betala tillbaka återstående skulder till resenärer. Ända sedan i våras har SRF, Sveriges Bussföretag och andra organisationer inom paketresebranschen argumenterat för en lånelösning så att researrangörerna ska klara återbetalningar till resenärer som fått sina resor inställda på grund av covid-19-pandemin.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att ”läget för paketresebranschen är allvarligt. Pandemin har skapat en situation som inneburit att många resenärer inte fått tillbaka pengar för resor som ställts in eller avbokats”.

Pandemin har inneburit att paketresearrangörer ska betala tillbaka stora summor under kort tid, oavsett om de fått tillbaka motsvarande medel från sina underleverantörer, till exempel från hotell och flygbolag. Paketresearrangörerna kan ansöka om lån för resor som skulle gått under perioden mars 2020 till januari 2021. Lånet ska bara gälla för resepaketen, inte för enskilda flygbiljetter.

”Fortfarande har arrangörer av paketresor skulder till resenärer för resor som inte blivit av. För att möjliggöra för arrangörer att betala tillbaka pengar till resenärer föreslår därför regeringen nu en möjlighet till statligt lån. Avsikten är att lånen ska kunna betalas ut under våren nästa år”, skriver regeringen.

– Det är fortfarande många som väntar på sina pengar från inställda resor. Jag vet att paketresebolagen gör sitt bästa i det här ansträngda läget och därför går vi in med det här lånet så att konsumenterna får tillbaka sina pengar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till SvT.

– De som arrangerar paketresor ligger ofta själva ute med pengar till hotell och flygbolag. Om man inte själv får tillbaka pengar då är det också svårt att göra rätt för sig gentemot konsumenterna.

Regeringen skickar nu ut förslaget på remiss. Innan lånen kan bli verkliga måste lösningen dock godkännas av EU-kommissionen. Själva hanteringen av lånen ska skötas av Kammarkollegiet. Återbetalning ska ske inom sex år.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)