Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: ”Prioritera anställda i kollektivtrafiken vid vaccinering”

Samtligs fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer inom norsk kollektivtrafik vill att kollektivtrafikens medarbetare ska prioriteras när vaccineringen mot covid-19 kommer igång.

Alla som arbetar ombord på bussar, färjor och tåg i kollektivtrafiken bör prioriteras när vaccineringen mot covid-19 kommer igång. Det skriver samtliga organisationer inom norsk kollektivtrafik på torsdagen i en gemensam skrivelse till motsvarigheten till den svenska Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet.

I skrivelsen framhåller organisationerna att den norska kollektivtrafikbranschen har upprätthållit ett normalt utbud under hela covid-19-pandemin.

Vidare anser organisationerna att anställda i kollektivtrafiken snarast bör vaccineras för att förebygga utbrott av smitta vilket i sin tur kan medföra att medarbetare vid större depåer blir smittade eller måste sättas i karantän.Det skulle kunna leda till att kollektivtrafiken i ett större område drabbas och att annan samhällskritisk personal inte kan komma till eller från sina arbeten.

I skrivelsen framhålls det också att anställda i kollektivtrafiken har täta kontakter med många främmande personer under en arbetsdag vilket gör att de lätt kan smitta andra eller själv bli smittade.

– Det är viktigt att notera att vi inte säger något om vilka grupper bland våra anställda som ska prioriteras eller komma i andra hand. Vi vill inte gå in i en konkret diskussion om ordningsföljden eller prioriteringar mellan olika grupper, utan understryka situationen och utmaningarna för vår bransch och våra anställda, säger Jon H Stordrange, vd i den norska bussbranschens organisation NHO Transport.

Skrivelsen är undertecknad av arbetsgivarorganisationerna NHO Transport, NHO Sjøfart och Spekter, samt från fackligt håll av Fagforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet, Yrkestrafikkforbundet. Även branschorganisationen Kollektivtrafikkforeningen står som undertecknare.

Folkhelseinstituttet ska nu ta fram en rekommendation till de politiska instanser som slutligen ska besluta i vilken ordning som befolknings- och yrkesgrupper ska börja vaccineras i januari.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)