Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pandemilagen införs 10 januari

Socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) uppgav på måndagen att pandemilagen träder i kraft den 10 januari.

Regeringens aviserade pandemilag införs den tionde januari. Det uppgav socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en presskonferens på måndagsförmiddagen. Lagen ska ge regeringen möjlighet att vid behov stänga ner kollektivtrafik, köpcentra, restauranger, festlokaler gym med mera för att hindra smittspridning. Idag saknar regeringen möjlighet att vidta sådana åtgärder. På presskonferensen aviserade Ibrahim Baylan också nya stödåtgärder för branscher som är hårt drabbade av pandemin och pekade på resebranschen som ett exempel.

Den nya pandemilagen omfattar allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, kollektivtrafik samt användning eller upplåtelse av platser för allmänna sammankomster. Nerstängningar kan ske lokalt eller regionalt och behöver inte omfatta hela landet.

Regeringens möjligheter att stänga ner eller införa restriktioner på de här områdena har hittills varit begränsad och i stort sett styrts av ordningslagen. Denna ger inte möjlighet till att stänga exempelvis köpcentra, kollektivtrafik eller allmänna sammankomster.

Om riksdagen godkänner lagförslaget ska den nya pandemilagen träda i kraft den 10 januari. Lagen ska gälla till och med september i år. Eftersom den ger regeringen nya, mycket stora befogenheter, ska alla beslut enligt lagen godkännas av riksdagen, högst två veckor senare.

På presskonferensen togs också frågan om kompensation till företag som kan beröras av den nya lagen upp. Näringsminister Ibrahim Baylan ville inte specifikt ta upp kompensation med anledning av pandemilagen, men aviserade att nya stödåtgärder till företag är på väg.

– Regeringen återkommer inom kort med ytterligare stödåtgärder till branscher och företag som är hårt drabbade av pandemin och restriktionerna. I exempelvis resebranschen är det inte ovanligt att företag har tappat 90 procent av sin omsättning, sa Ibrahim Baylan.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)