Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Resenärernas sak att ordna munskydd”

Mattias Adell, Svensk Kollektivtrafik: Resenärernas ansvar att ha med sig munskydd. Foto: Svensk Kollektivtrafik.

”Det är upp till resenärerna att ha med sig munskydd när de ska resa med kollektivtrafiken.” Det hävdar branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik mot bakgrund av att Folkhälsomyndigheten från och med den 7 januari rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken för dem som reser under rusningstid. ”Munskydd är bra, men vi känner inte till något annat land där ansvaret lagts på anordnarna att tillhandahålla munskydd. Det är rimligt att göra så även i Sverige”, säger Mattias Adell, tillförordnad vd för Svensk Kollektivtrafik till Dagens Nyheter.

Bakgrunden är att Folkhälsomyndigheten dagarna innan jul aviserade att man från den 7 januari kommer att rekommendera munskydd för resenärer i kollektivtrafiken under högtrafik. Rekommendationen gäller hela landet. Den 21 december meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en presskonferens (klicka här) att trafikföretagen skulle vara skyldiga att avgiftsfritt ge munskydd till de resenärer som saknar ett sådant.

Dagen efter bad Svensk Kollektivtrafik myndigheten att tänka om eftersom antalet resor på en vardag kan röra sig om miljoner.

– Om resenärerna märker att de inte behöver ha med sig munskydd själva måste vi alltså tillhandahålla väldigt, väldigt många munskydd på landets alla tåg, bussar, spårvagnar och i tunnelbanan. Det kommer inte att gå, säger Mattias Adell till DN.

Svensk Kollektivtrafik varnar också för att munskyddden kan bli en bristvara om kollektivtrafikens företag måste hålla stora lager. Likaså vill man ha tydlig information från Folkhälsomyndigheten till allmänheten eftersom rusningstid är ett diffust begrepp. Även där vill Adell att resenärerna tar ett eget ansvar och använder munskydd så fort det blir trängsel, alternativt under alla sina resor.

Besked om hur munskyddsrekommendationen ska tillämpas väntas från Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)