Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Rullgardinen nere för hotellen”

Hotellens sängar är tomma och inkomsterna störtdyker.

Efter en viss återhämtning under hösten vänder hotellbranschen i Sverige ner igen. Utvecklingen speglar vad som händer i resebranschen i stort. Under november var mindre än vart femte hotellrum, 19 procent, i Stockholm uthyrt. För hela landet blev beläggningen för november månad blev 44 procent lägre än samma månad i fjol och för Stockholms län var tappet än större, hela 53 procent, enligt helt nya siffror från Benchmark Alliance.

– Rullgardinen har åkt ned och nu är det mörkt igen. Det börjar nog bli dags för regeringen att lägga fram riktade stöd för de branscher som drabbats hårdast av restriktionerna, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

November månad blev ett tydligt negativt trendbrott för landets hotell. Från att ha tappat 27 procent av beläggningen i oktober accelererade nedgången till 44 procent i november. Motsvarande siffror för hotellen i Stockholms län var 40 procent i oktober och 53 procent i november.

Ekonomisk innebär det att hotellen är tillbaka i ungefär samma situation som under våren. I landet som helhet sjönk snittpriserna per uthyrt rum från 1 096 kronor till 828 kronor. I Stockholm sjönk snittpriset från 1 238 kronor till 821 kronor.

Det innebär att 75 procent av intäkterna fallit bort för svenska hotell och i Stockholm är bortfallet hela 83 procent.

– Den avgörande skillnaden jämfört med i våras är att hotellen har nästan nio månader av stenhård kris i ryggen som grävt hål i alla reservkassor som eventuellt funnits. Motståndskraften är helt enkelt lägre och därför är situationen så allvarlig nu att regeringen behöver titta på riktade stöd mot hotell och andra verksamheter som drabbats orimligt hårt, säger Stefan Westerberg.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)