Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikföretag ska tillhandahålla gratis munskydd

Från den 7 januari ska resenärer i kollektivtrafiken ha munskydd under rusningstid och i hela landet. Resenärer som saknar munskydd ska få sådant avgiftsfritt av trafikföretagen. Foto: Ulo Maasing.

Som vi tidigare rapporterat (klicka här) aviserade Folkhälsomyndigheten i fredags att man rekommenderar användning av munskydd i kollektivtrafiken i högtrafik på vardagar. Då sa också myndighetens generaldirektör Johan Carlson att trafikföretagen skulle vara skyldiga att avgiftsfritt ge munskydd till de resenärer som saknar ett sådant.

Uttalandet tog många i branschen med överraskning eftersom Folkhälsomyndigheten inte hade haft några kontakter med vare sig operatörer eller kollektivtrafikmyndigheter.

På måndagen bekräftar dock myndigheten att trafikföretagen ska hålla resenärer med munskydd om dessa saknar det.

På sin hemsida (klicka här) skriver Folkhälsomyndigheten bland annat:

”När det gäller munskydd så kan de, enligt Folkhälsomyndighetens och WHO:s uppfattning, komma ifråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas.

– Det allra viktigaste och mest effektiva sättet att förhindra smittspridning är att hålla avstånd. Men i situationer där detta inte är möjligt kan munskydd spela en roll, säger Johan Carlson.

Trots att stora förbättringar ägt rum kvarstår det fortfarande problem vid arbetspendling. Inför att många återgår till arbete och skola den 7 januari kommer Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell riktlinje om användning av munskydd i kollektivtrafiken på vardagar, liksom en vägledning för användning av munskydd utanför vård och omsorg.

De företag som driver kollektivtrafik kommer att behöva informera resenärer om rekommendationen om munskydd, och också kunna tillhandahålla munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig eget. Rekommendationerna kommer att gälla lika över hela landet även om behovet är störst i storstadsområdena.”

I sitt nyhetsbrev skriver på måndagen Svensk Kollektivtrafik att man inte vet mycket mer än så, men att har tagit initiativ till att föra dialog med Folkhälsomyndigheten för att få förtydligande om vad som gäller. Svensk Kollektivtrafik har också bildat en arbetsgrupp för att hantera frågorna kring munskydd och dialogen med myndigheterna.

Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken träder i kraft den 7 januari.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)