Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Hårdare restriktioner och munskydd i kollektivtrafiken

Välkommet att krav på munskydd införs i kollektivtrafiken under rusningstid, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för SL och Svensk Kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Vid en presskonferens på fredagseftermiddagen aviserade regeringen och Folkhälsomyndigheten hårdare restriktioner för att begränsa spridningen av covid-19 samt rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken. Munskydd ska användas vid arbetspendling under rusningstid och rekommendationen gäller all kollektivtrafik i hela landet. Trafikföretagen ska också vara skyldiga att dela ut gratis munskydd till resenärer som har glömt att ta med sig eget, enligt vad Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppgav på presskonferensen.

Rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken ska börja gälla den 7 januari.

– Det är en välkommen helomvändning, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL samt ordförande i branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

– För mig har munskydd i exempelvis rusningstrafik, liksom i andra sammanhang där det finns risk för trängsel eller är svårt att hålla avstånd, varit en självklarhet sedan länge. Jag väckte också frågetecken om Sveriges hållning i munskyddsfrågan redan i somras, säger Kristoffer Tamsons.

– Det har givetvis inte varit gångbart att Sverige så tydligt skilt ut sig från en nära nog enad omvärld och internationell expertis. Inte minst höstens utveckling har visat på behovet att använda alla tillgängliga verktyg för att minska smittspridningen. Att ett erkänt dugligt verktyg legat orört i verktygslådan har framstått som alltmer märkligt, fortsätter han.

– Att bära munskydd i sammanhang där det kan göra skillnad visar medmänniskor omtanke och hänsyn. Den gör någonting rätt och riktigt. Att det nu också slås fast i rekommendationer från de som har i ansvar att utverka sådana är bra om än på tiden.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)