Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Annorlunda kollektivtrafik efter pandemin”

Efter pandemin kommer nya inslag i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

För att kollektivtrafiken ska vinna tillbaka resenärernas förtroende efter covid-19-pandemin kommer en hel del att förändras. Det skriver konsultföretaget WSP som har sett på utvecklingen i en rad länder. Bland det som kommer är lägre priser utanför rusningstid, appar som visar trängsel ombord och varuautomater med försäljning av munskydd.

Sedan covid-19-pandemin slog till har resandet i kollektivtrafiken minskat dramatiskt, inte bara i Sverige utan globalt. I juni 2020 uppskattade World Economic Forum att en återgång till normala nivåer i kollektivtrafiken inte är att vänta förrän mitten av 2022.

WSP har tittat på utvecklingen i en rad länder och hur plattformar, hållplatser, tåg och bussar förändrats.

Ett exempel på åtgärder som kan bli vanliga inslag i kollektivtrafiken framöver är varuautomater där resenärer kan köpa skyddsutrustning. Ett annat är avancerad ytdesinfektion, tekniska lösningar för att minska avståndet mellan resenärer, realtidsinformation för trängsel och effektiva ventilationssystem som filtrerar bort smittsamma partiklar.

– Vi har hittat väldigt lite data som tyder på att kollektivtrafiken stått för en stor smittspridning. Syftet med vår genomgång är att förse kollektivtrafikens aktörer med kunskap och lösningar för ett säkrare resande. Det kommer vara avgörande för att återvinna resenärernas förtroende, säger Ulf Larsson, chef på WSP Rail Advisory.

Det återstår fortfarande mycket forskning innan vi säkert vet hur mycket smittspridning som faktiskt sker i kollektivtrafiken. Men redan nu är många experter överens om att avstånd till andra passagerare, användande av munskydd och hur länge resan pågår är viktiga faktorer när det kommer till säkra resor.

Enligt WSP:s genomgång är det här åtgärder som vi kan få se i kollektivtrafiken i framtiden:

Mer utrymme passagerarna emellan;
Lägre priser för den som inte reser i rusningstid;
Kopparklädda handtag och räcken vilket gör att virus trivs sämre;
Appar med liveuppdateringar som låter resenärer planera en säker resa;
Krav på munskydd;
Längre tåg för att minska trängsel.

Hela rapporten ”Global ingredients of the post-pandemic recovery recipe for public transportation” kan du ladda ner genom att klicka här.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)