Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bara varannan i danska bussar

Danmark begränsar antalet passagerare i kollektivtrafiken. På expressbussarna får bara hälften av platserna säljas. Foto: M;idttrafik.

Den danska regeringen har beslutat att begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken. I den lokala och regionala kollektivtrafiken ska resenärer inte behöva sitta omedelbart intill andra. I expressbussarna, får bussföretagen endast sälja hälften av det antal platser som finns i bussen. Beslutet om en begränsning av antalet passagerare i kollektivtrafiken har fattats mot bakgrund av rekommendationer från hälsovårdsmyndigheterna att människor ska hålla större avstånd till varandra.

Hälsovårdsmyndigheterna i Danmark införde nyligen åter en rekommendation på två meters avstånd när man rör sig i det offentliga rummet samt att använda munskydd eller visir, något som har varit ett krav i kollektivtrafiken sedan den 22 augusti.

För att underlätta för resenärer i kollektivtrafiken uppmanade det danska transport- och bostadsdepartementet i veckan de ansvariga för kollektivtrafiken i landet att begränsa antalet passagerare i trafiken. Antalet passagerare ska begränsas så att resenärer inte behöver sitta omedelbart intill eller framför andra resenärer.

Exempelvis Midttrafik, som svarar för kollektivtrafiken i mellersta Jylland, har som följd av detta begränsat antalet passagerare till cirka 25 i en vanlig buss och cirka 45 i en ledbuss. Förarna är skyldiga att stänga dörrarna eller köra förbi hållplatser om bussen är full, allt i enlighet med förra vårens nerstängning i Danmark.

Även expressbussföretagen omfattas av kravet på ett begränsat antal resenärer ombord.

– Vi såg dessvärre i fjol att vissa expressbussföretag inte levde upp till rekommendationerna om att säkra avståndet i bussarna. Det måste vi stoppa. Och för att det inte ska råda något tvivel om allvaret i den nuvarande nedstängningen säger vi nu att det är ett krav att bussföretagen inte vid någon tidpunkt får köra med mer än hälften av det antal passagerare som bussen har sittplatser, säger den danske transportministern Benny Engelbrecht.

Förbudet att köra med mer än varannan sittplats upptagen gäller från och med den 7 till och med den 17 januari.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)