Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Hotellen har tappat tolv miljarder

Minskad beläggning och lägre rumspriser har gjort att hotellen i Sverige har tappat 70 procent av sina logiintäkter sedan i mars förra året.

Sedan covid-19-pandemin bröt ut i mars förra året och fram till nyår har de svenska hotellen tappat tolv miljarder kronor enbart på rumshyror. I december föll logiintäkterna för hotellen med 70 procent, jämfört med samma tid förra året. Det visar helt nya siffror från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare bearbetat.

– Det är ett gigantiskt bortfall och förklarar varför det finns ett så akut behov att skynda på stödutbetalningarna. Det har exempelvis inte gått att söka omställningsstöd för perioden efter juli 2020 och det underminerar hela branschen, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Årsförändringen i logiintäkter redovisas till minus 78 procent för hotell i Stockholms län och minus 70 procent för landet som helhet.

Under december 2019 noterades 1 307 miljoner kronor i intäkter på svenska hotell, en siffra som denna decembermånad skrevs till 391 miljoner kronor.

Förklaringen är både betydligt lägre beläggning och lägre snittpriser på de rum som hyrs ut.

– Det är ett mycket mörkt läge och vi lär inte se någon vändning förrän smittkurvorna vänder nedåt och restriktionerna lättar. För att hotellen ska klara av att hålla ut och ha förutsättningar att växla upp när situationen blir bättre så krävs att de befintliga stödåtgärderna börjar fungera ordentligt, säger Stefan Westerberg.

– Det är jättebra att det tagits fram omställningsstöd och att dessa förlängts, men det är ett väldigt stort problem att det inte går att söka stöd för perioden efter sista juli. Det är inte rimligt att ha ett glapp på nästan ett halvår, så det måste åtgärdas snarast möjligt.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)