Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omstart för kollektivtrafiken

Forskare vid K2 har publicerat en antologi om kollektivtrafiken efter covid-19-pandemin. Foto: K2.

Hur blir kollektivtrafiken efter covid-19-pandemin? K2, Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik, har presenterat en ny bok med uppsatser av en rad forskare och experter om kollektivtrafikens framtid. Och siktet är inte inställt på att det ska bli som det har varit.

Bakgrunden är att vi befinner oss i en situation olik det mesta vi upplevt tidigare, inte minst när det gäller resandet.

Kollektivtrafiken, som tidigare strävat efter att öka antalet resenärer, har under coronapandemin tvingats till helt andra prioriteringar. I sociala medier och på annonstavlor syns budskap som ”res inte med oss”, budskap som före pandemin var helt otänkbara.

Kollektivtrafikens aktörer har under pandemin haft fullt fokus på att hantera akuta problem. Men trots det stålbad man nu genomgår är det, menar forskarna på K2, viktigt att också lyfta blicken mot vad som kommer efter. Kriser kan öppna möjligheter för nya idéer, perspektiv och lösningar. Med den nya boken vill forskarna bidra till diskussionen. Boken kan laddas ner gratis genom att klicka här.

− Vårt fokus är inte på en återgång, det vill säga att kollektivtrafiken så snabbt som möjligt ska gå tillbaka till hur det var innan pandemin, utan på omstart med idéer och lösningar för en mer hållbar framtid, säger K2:s föreståndare John Hultén.

Boken Omstart för kollektivtrafiken – idéer för en hållbar framtid, tar i tretton korta kapitel upp en rad områden, från trängsel i kollektivtrafiken, till finansiering, avgifter, nya tekniska lösningar och vad som krävs för en mer inkluderande och jämlik kollektivtrafik.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)