Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafik i fokus när Transportforum öppnade

Lena Hiselius, forskare vid Lunds Universitet: En ny vision för kollektivtrafiken behövs.

Kollektivtrafiken och människors resande efter covid-19-pandemin stod i fokus när årets upplaga av den stora transportkonferensen Transportforum inleddes på onsdagsförmiddagen. ”Internationella bedömare räknar med 20 – 30 procent lägre kollektivresande efter pandemin”, konstaterade en av inledningstalarna på Transportforum, Lena Hiselius från Lunds Universitet. Daniel Firth från det globala storstadsnätverket C40 Cities kommenterade att återhämtningen kommer att gå olika fort i världen, men att det finns en betydande risk att fler kommer att välja bilen framför kollektivtrafiken. Lena Hiselius efterlyste en ny vision för kollektivtrafiken.

På grund av pandemin är Transportforum i år digitalt med ett bantat program jämfört med tidigare år. Årets Transportforum är det 38:e i ordningen och arrangeras som vanligt av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Drygt 900 personer har anmält sig till konferensen, nästan en halvering mot normalt. De kan ta del av 27 seminarier och 100 föredrag.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Konferensen inleddes som vanligt av infrastrukturministern, men Tomas Eneroth (S) uppehöll sig inte särskilt kring kollektivtrafikens utmaningar i samband med pandemin även om han betonade att det är viktigt att upprätthålla kapaciteten i kollektivtrafiksystemet.

– Att reparera pandemins effekter kommer att gå olika fort i olika länder och städer kommet att gå olika fort. Men endast genom att satsa på kollektivtrafiken kan vi halvera utsläppen till år 2030. Samtidigt finns det oroande tecken på att resandet omfördelas från kollektivtrafik till bil, framhöll en av inledningstalarna, Daniel Firth.

Han gjorde ett snabbt svep över utvecklingen i en rad storstäder över hela världen.

Firth är programdirektör vid C40 Cities som är ett nätverk av närmare 100 storstäder i alla världsdelar som arbetar med att tackla klimatförändringarna. I Sverige är Stockholm med i nätverket som representerar städer med tillsammans mer än 700 miljoner invånare och en fjärdedel av världsekonomin.

– Det är nödvändigt med en grön och rättvis återhämtning, sa Daniel Firth.

Lena Hiselius, docent vid Lunds universitet och forskningsledare på K2 efterlyste en ny vision för kollektivtrafiken. K2 är Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik.

– Pandemin har lett till ett dramatiskt minskat resande med kollektivtrafiken. Den stora frågan är vilka effekter som dröjer sig kvar efter covid-19-pandemin. Idag kan vi bara gissa, men internationellt talar man om en bestående minskning av kollektivresandet på 20 – 30 procent. Nergången beror på ett ökat distansarbete, men också på att många väljer bil, cykel eller promenad istället för kollektivtrafik, sa Lena Hiselius.

Hon konstaterade att trängsel och smittorisk har seglat upp som viktiga frågor för kollektivtrafikens resenärer.

– Men det är frågor som också är viktiga för operatörerna som måste ta ställning till hur många personer per fordon som är acceptabelt.

– Vi får räkna med lägre resandevolymer än tidigare, att kollektivtrafikens andel av resandet minskar och en ännu mer ansträngd ekonomi för en bransch som redan är hårt pressad ekonomiskt, sa Lena Hiselius.

Hon menade att mycket i kollektivtrafiken måste ses över: finansiering, prissättning, styrning, utveckling av nya tjänster, teknisk utveckling, hur man undviker trängsel och så vidare.

– Det behövs en ny vision för kollektivtrafiken istället för det tidigare fördubblingsmålet. Kollektivtrafiken bör inte bara ses som en transport utan även som en pusselbit i klimatomställningen. Där kan kollektivtrafiken ha en viktig roll.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)