Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstorget blir digitalt

Ett i högsta grad analogt busstorg från en annan tid. Årets Busstorget blir däremot digital. Foto: Järnvägsmuseum/DigitalMuseum.

Busstorget är tillbaka den 15 april och i digital form. Busstorget är den årliga, stora branschträffen för alla som arbetar med bussturism. I fjol tvingades arrangörerna ställa in evenemanget på grund av pandemin, men i år blir det av i digital form. Under cirka två timmar arrangerar branschorganisationen Sveriges Bussföretag torget tillsammans med fordonstillverkarna MAN, Mercedes-Benz, Neoplan, Scania, Setra, VDL och Volvo Busstorget.

Arrangörerna utlovar ett fullspäckat program i högt tempo, ett program som bjuder på personliga återblickar från ett av de tuffaste åren någonsin för turistbussbranschen men också inslag om branschens framtid.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: På Busstorget 2021 delar vi både personliga upplevelser och talar om det den svåra tid vi haft och har i bussbranschen, men blickar också framåt. Foto: Ulo Maasing.

Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag är programvärd i studion med inbjudna gäster och talare. I vanliga fall är Busstorget ett event där turistbussbranschen samlas, diskuterar aktuella ämnen, träffar ledande fordonstillverkare och provkör deras bussar.

– I dessa oerhört svåra tider för många turistbussföretag och bussresearrangörer behöver vi i hela branschen samlas, få prata med varandra och samtidigt tillsammans manifestera turistbussens betydelse. Fordonsindustrin har också haft tuffa tider, men i våra dialoger ser vi ändå ett positivt intresse och ett starkt engagemang från Busstorgets partners för att tillsammans genomföra ett Busstorg 2021. Då vi fortfarande är i pandemin och har den nya pandemilagen att rätta oss efter genomförs Busstorget digitalt i år, säger Anna Grönlund.

Under 2020 har företag inom bussbranschen, framförallt de med verksamhet inom turist- och beställningstrafik samt kommersiell linjetrafik, drabbats hårt. Över 75% av bussföretagen uppger att de har tappat mer än 80% i omsättning under 2020. Påbjudna reserestriktioner gör att marknaden för inrikes- och utrikes persontransporter i det närmaste har kollapsat.

De stödpaket som kommit från politiskt håll har välkomnats av bussbranschen och räddat flera företag. Annars hade antalet konkurser i bussbranschen nu varit ännu fler än de som noterades för 2020. Men för att den svenska turist- och beställningstrafiken med buss ska överleva behövs riktade stödåtgärder nu framhåller Sveriges Bussföretag.

Organisationen har bland annat presenterat ett förslag för ersättning för avställda turistbussar men välkomnar också en dialog med regeringen rörande andra stödformer.

– På Busstorget 2021 delar vi både personliga upplevelser och talar om det den svåra tid vi haft och har i bussbranschen, men blickar också framåt. Vi kommer att få ta del av presentationer från ledande fordonstillverkare om hur vi tillsammans gör bussresan ännu mer trygg och säker. Självklart vore det oerhört positivt om vi då också fått besked om nya stöd och åtgärder för vår bransch från den svenska regeringen, säger Anna Grönlund.

Klicka här för att läsa mer om Busstorget 2021 och för att anmäla dig!

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)