Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer biogas i Gotlandstrafiken

Destination Gotland ökar inblandningen av biogas i sitt fartygsbränsle på bland annat M/S Gotland. Foto: Destination Gotland.

Fartygstrafiken mellan Gotland och fastlandet minskar nu sin användning av fossila drivmedel kraftigt. Som första större färjeoperatör i världen med både gods och passagerartrafik börjar Destination Gotland med storskalig och kontinuerlig inblandning av biogas. Från och med denna vecka ökar inblandningen av biogas från en till tio procent, vilket ger en utsläppsminskning motsvarande 9 000 ton koldioxid per år.

Under 2019 och 2020 tog Destination Gotland ett första steg mot fossilfri sjöfart genom investeringen i två nya färjor som drivs med naturgas, LNG. Detta bidrog till att minska utsläppen av koldioxid med omkring 20 procent.

Nu rederiet nästa steg. Gotlandstrafiken kommer från och med denna vecka att köras med 10 procent biogas som drivmedel. Åtgärden innebär att Destination Gotland nu ligger före sin klimatfärdplan, där målet är att minska utsläppen av koldioxid med 70 procent till 2030, jämfört med 2010.

– Det här är ett otroligt viktigt steg för oss, och jag är stolt och glad över att vi är med och bidrar till sjöfartens utveckling mot minskade utsläpp. Vi är fast beslutna att ställa om till en klimatsmart Gotlandsresa och senast 2045, helst mycket tidigare, ska Gotlandstrafiken vara helt fossilfri, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Ökad produktion av biogas och införandet av en certifierad bränsleblandning med biogas och naturgas gör det möjligt för Destination Gotland att ta steget med ökad biogasinblandning i bränslet.

– Priset på biogas är fortfarande betydligt högre jämfört med naturgas, och bränsleskiftet innebär en stor investering. Vinsten i form av kraftigt minskade utsläpp gör dock investeringen motiverad, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Det är energiföretaget Gasum som försörjer Destination Gotland med bränsle.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)