Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris får österrikisk stororder

Solaris ska leverera upp till 40 bränslecellsbussar till österrikiska ÖBB Postbus. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har tecknat ett ramavtal om leverans av upp till 40 vätgasdrivna bränslecellsbussar och 142 dieselbussar av olika längd. Beställare är österrikiska ÖBB Postbus. Leveranserna ska ske under åren 2021 – 2023.

Avtalet signalerar att bränslecellsbussar är på klar frammarsch i Europa. De bussar som ingår i ÖBB Postbusavtalet med är tolv meter långa stadsbussar, utrustade med bränsleceller på 70 kW som producerar el via omvänd elektrolys.

Vätgasen i bränslecellsbussarna förvaras i tankar på taket. Bild: Solaris.

Elkraften levereras direkt till drivaxeln där elmotorerna är monterade. De enda emissionerna från bussarna är värme och vattenånga. Vätgasen förvaras i tankar på busstaket mned en sammanlagd volym på 1 560 liter.

Avtalet i övrigt omfattar upp till 140 dieselbussar med euro 6-motorer, såväl 18-meters ledbussar som 12-meters och 8,9-meters stadsbussar. De båda större modellerna har motorer på 270 kW, medan den minsta modellen har en motor på 204 kW.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)