Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Varannan elektrisk 2025 för busstillverkare

De allra första serietillverkade elbussarna från Temsa gick till svenska Connect Bus. Nu satsar Temsa på egen batteriutveckling och -produktion. Foto: Temsa.

Den turkiska busstillverkaren Temsa siktar på att hälften av de bussar man tillverkar år 2025 ska vara elbussar. Företaget har nu själv börjat tillverka paket med litiumjonbatter till alla sina elfordon vid fabriken i den turkiska staden Adana. Temsas allra första serietillverkade elbussar levererades till Sverige i december.

Det var sex Temsa MD9 electriCITY som har beställts av Connect Bus för trafik på och kring Öckerö i Bohuslän (klicka här).

Nu siktar Temsa på att mer än hälften av de bussar man tillverkar år 2025 ska vara elbussar. Av de bussar som går på export ska 80 procent vara elektriska. Temsa vill också öka sin bussproduktion avsevärt och utan att precisera några exakta volymer uppger företaget att ambitionen är att i ett kortare perspektiv öka till en produktion om två till tre gånger fjolårets. Idag är kapaciteten vid fabriken i Adana 4 000 bussar och 6 000 lätta lastbilar per år.

Idag har Temsa två elbussmodeller i sin produktportfölj, dels tolvmetersbussen Temsa Adana, dels niometersbussen MD9 electriCity där de första bussarna alltså gick till Sverige.

– Nu utvecklar och tillverkar vi de batteripaket vi använder i våra elfordon med egna tekniker och vår egen forsknings- och utvecklingsavdelning vid fabriken i Adana, säger Temsas vd Cevdet Alemdar

Han uppger också att Temsa hittills har exporterat 12 000 fordon till 66 länder, varav 1 000 till USA. Företaget har också planer på att lansera elbussar på den amerikanska marknaden.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)