Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Visita: December katastrofmånad för besöksnäringen

Visitas vd Jonas Siljhammar: Alkholstoppet gjorde att december blev en katastrofmånad för besöksnäringen. Foto: Visita.

December blev en katastrofmånad för besöksnäringen med 50 000 förlorade jobb. Det stora jobbraset kan till stor del förklaras av alkoholstoppet, skriver besöksnäringens organisation Visita i ett pressmeddelande. December är normalt en bra månad för besöksnäringen med bland annat julbord men blev förra året en katastrofmånad.

Totalt minskade antalet anställda med 50 000 människor, jämfört med samma månad ett år tidigare. Det innebär att över var tredje jobb försvann jämfört med 2019, visar siffror från SCB:s Arbetskraftsundersökning som Visita tagit fram.

– December blev en nattsvart månad för besöksnäringen. Till stor del på grund av alkoholstoppet som i praktiken är ett näringsförbud som slår oerhört hårt mot jobb och företag, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

– Alkoholstoppet saknar effekt på smittspridningen och måste bort. Dessutom krävs ett stöd som ersätter de drabbade företagen fullt ut och att redan utlovade stöd betalas ut omedelbart. Annars ökar risken för fler förlorade jobb och företag.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)