Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen arbetar för svenska coronapass

Regeringen arbetar för ett svenskt coronapass som ska göra det lättare att resa internationellt, uppger socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Regeringen arbetar aktivt för att få fram vaccinationsintyg som följer en internationell standard. Det uppgav socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens på torsdagsmorgonen. Enligt regeringen är en internationell standard avgörande för ett smidigt, internationellt resande.

– Vaccinationsintyget är ett kvitto på att man är vaccinerad mot covid-19. För att de ska fungera internationellt måste de vara erkända av världens länder. Därför arbetar Sverige aktivt för att få till en internationell standard för intygen, framhöll Lena Hallengren.

Att det redan idag går att få utdrag från sin journal räcker inte eftersom det inte finns några intyg som accepteras världen över. Nu får flera myndigheter i uppdrag att etablera en digital infrastruktur för vaccinationspass.

– Det är en skyldighet enligt lag att kunna utfärda intyg. Det vi vill göra kommer att göra intygen enklare, säkrare och internationellt gångbara, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på torsdagens presskonferens.

Den digitala infrastruktur som regeringen ska ta fram innebär att vaccinerade personer kan få ett digitalt vaccinationsintyg och att andra intyg kan verifieras digitalt. Till sommaren ska infrastrukturen vara på plats. Vaccinationsintyg kan komma att krävas av vissa länder vid inresa, eller vid andra sammanhang, exempelvis kultur- och idrottsevenemang.

Nyligen krävde ett antal företrädare för svensk resenäring, bland andra Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund, att regeringen ska etablera ett system för vaccinationsintyg (klicka här).

 

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)