Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ändrade resvanor kvar efter pandemin

Kommer det någonsin att se ut så här igen? Foto: Ulo Maasing.

Såväl arbetslivet som arbetsrelaterade resor har under pandemin förändrats på ett sätt som kommer att bestå, även när covid-19-pandemin är över. Det visar en studie från K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik. Isolering och reserestriktioner under den pågående pandemin har inneburit att persontransporter har minskat dramatiskt, konstterar studien. Pendlingsresorna kommer i framtiden att vara färre än innan pandemin, likaså affärsresorna.

Forskarna vid K2 har studerat tio utvalda myndigheter, universitet och företag och hur covid-19-pandemin har påverkat möten, distansarbete och resor, likaså hur man resonerar, planerar och förbereder sig inför tiden efter pandemin – det ”nya normala”.

Många av de personalansvariga som forskarna har intervjuat tror på en kraftig ökning i distansarbetet efter pandemin med i snitt 2,2 dagars arbete på distans per vecka. Högst är siffran bland statliga myndigheter där man tror på halvtid på distans, i genomsnitt 2-3 dagar per vecka.

Innan pandemin pendlade de allra flesta till jobbet alla dagar i veckan. Under pandemin har detta ändrats radikalt. Mer än hälften av dem som forskarna intervjuat uppgav att det var något eller mycket oroliga för smitta vid resor i kollektivtrafiken. Bara drygt hälften av de intervjuade tor på en återgång till det normala (d v s gamla normala) efter pandemin.

Tjänsteresorna försvann nästan helt när pandemin bröt ut. Klart mer än hälften ersattes med digitala möten och en mycket liten del av de intervjuade tror på en återgång till hur det var innan pandemin. Många tror på stora förändringar.

Läs studien i sin helhet genom att klicka här.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)