Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Återhämtning för bussbranschen tar lång tid”

Brandenburger Tor i Berlin med turistbussar som kantar gatorna – en syn som kan dröja länge än. Foto: Ulo Maasing.

Även när alla restriktioner har lyfts efter covid-19-pandemin bedömer en stor majoritet av de tyska bussföretagen att deras affärer kommer att påverkas av pandemin under lång tid. Nästan hälften av bussföretagen räknar med att deras affärer kommer att påverkas negativt av pandemin under ett – tre år efter att restriktionerna släppts. Vart tionde tyskt bussföretag räknar med en negativ påverkan under mer än tre år. Detta enligt siffror från den tyska bussbranschens organisation, BDO (Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmer).

Siffrorna ingår i den årliga konjunkturundersökning som BDO gör bland sina medlemsföretag, nu för sextonde året i rad. Årets undersökning har utvidgats till att också omfatta frågor som gäller covid-19-pandemin och dess påverkan på bussbranschen.

Liksom i Sverige har den tyska bussbranschen drabbats hårt av pandemin. Undersökningen visar, framhåller BDO, att krisen för branschen kommer att fortsätta under lång tid efter det att restriktionerna har tagits bort om inte politikerna sätter in riktade åtgärder för att hjälpa branschen.

Nästan hälften av bussföretagen i Tyskland räknar med att det tar en mycket lång tid innan en verklig ekonomisk återhämtning inleds. 46 procent av de i undersökningen deltagande företagen uppgav att konsekvenserna av pandemin väntas ha en negativ inverkan på företagen i 12 till 36 månader efter att alla restriktioner har upphört. Tio procent förväntar sig till och med effekter som varar längre än tre år.

Enligt BDO utgör siffrorna i undersökningen ytterligare ett bevis på hur coronakrisen slår mot branschen och sätter företag under hård press. Det finns, konstaterar BDO, en risk för massiva skador som gäller bussturismen och den långväga busstrafiken, likaså i lokal kollektivtrafik om inte belastningen på företagen lindras mer.

De båda diagrammen här nedan är hämtade ur BDO:s konjunkturundersökning.

Så här svarade de tyska bussföretagen på branschorganisationen BDO:s fråga om hur länge de negativa affärsmässiga konsekvenserna för dem kommer att kvarstå efter det att alla officiella restriktioner hävts.

Så här svarar de tyska bussföretagen på frågan om hur stor andel av sin verksamhet innan krisen de kommer att nå under de kommande tolv månaderna.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)