Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gas i bussen mot virus och bakterier

Mikael Hellberg, Hellbergs Buss berättar att luftrening för att bekämpa virus och bakterier har gett företaget kunder under pandemin. Foto: Volvo Bussar.

Turistbussföretagen har det senaste året drabbats hårt av covid-19-pandemins konsekvenser. Alla stora busstillverkare erbjuder sina kunder lösningar för att minska smittorisken för bussresenärer och erbjuda trygga resor, vilket vi tidigare rapporterat om. Volvo Bussar erbjuder sina kunder gas för att bekämpa virus och bakterier – och det kan ge turistbussföretag nya bokningar även under krisen.

En av de säkerhetsprodukter som Volvo Bussar erbjuder sina turistbusskunder är desinfektionsenheten ECO3 som kan monteras i såväl nyare som äldre bussmodeller. Enheten producerar kontinuerligt ozongas som rengör luften och minskar mängden partiklar och organiska ämnen på alla ytor den kommer i kontakt med. Det ger en omfattande desinficering av bussens inredning.

Enheten fungerar så att en ozongenerator i klimatsystemet hela tiden producerar aktivt syre. Luft strömmar genom filtret och ett hundratal luftkanaler innan det når ut i bussens interiör. Det aktiva syret desinficerar bussen genom att bekämpa virus och bakterier på bussens alla invändiga ytor. Det desinficerar allt från bussens säten, handtag och glaspaneler till svåråtkomliga ytor som endast kan nås med hjälp av luftströmmar.

Enligt Volvo är tekniken ett av de mest effektiva sätten att skydda förare och passagerare mot bakterier och virus.

Ett av de bussföretag som har installerat ECO3 är familjeföretaget Hellbergs Buss i Skövde som till stor del arbetar med beställningstrafik. Företaget har sju bussar och har sedan årsskiftet installerat ECO3 i sex av bussarna. 2019 köpte företaget tre nya turistbussar, två Volvo 9900 och en Volvo 9700.

Under pandemin har bussarna främst använts för skolskjutsar och till att köra ersättningstrafik för tåg. Men till Volvo Bussars nyhetsbrev säger Mikael Hellberg på Hellbergs Buss att beslutet att installera luftrenare har gjort att företaget fått bokningar som de annars inte hade fått. Så snart utrustningen fanns på plats i bussarna såg företaget till att sprida informationen i företagets sociala kanaler och till befintliga och nya kunder.

– Vi har redan fått in bokningar för de kommande månaderna som vi inte hade fått annars. Våra kunder är väldigt medvetna om de här frågorna och jag tror att det här kommer bli en avgörande faktor framöver. Som det ser ut nu gör satsningen på luftrenare att vi kan komma igång lite tidigare än vi vågat räkna med, säger han till Volvo Bussars nyhetsbrev.

– Vi ser så klart också till att passagerare kan hålla avstånd och att det finns handsprit vid dörrarna. Men luftrenaren ECO3 känns som den bästa åtgärden för att skapa en säker miljö för våra passagerare och förare. När den väl installerats sköter den sig själv och aktiveras så snart strömmen i bussen slås på, säger Mikael Hellberg.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)