Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nej till civilklädda kontrollanter

Effektivare med uniformerade biljettkontrollanter än civila, anser SL. Foto: Ulo Maasing.

SL i Storstockholm säger nej till civilklädda biljettkontrollanter som standard. Uniformerade kontrollanter är effektivare och bidrar dessutom till att resenärerna upplever en större trygghet i kollektivtrafiken, anser SL:s ledning.

Bakgrunden är att tre SD-ledamöter i Region Stockholm har föreslagit att civilklädda kontrollanter ska bli standard i kollektivtrafiken. ”De är mindre iögonfallande, vilket leder till att fler skyldiga åker fast och färre kan undvika en kontroll. Det skapar även osäkerhet för potentiella plankare, då risken att åka fast ökar när de inte kan identifiera kontrollanterna”, skriver SD-ledamöterna med Msciwoj Swigon i spetsen.

Tjänstemännen på SL håller inte med.

– Biljettkontrollens syfte är att bidra till en hög betalningsvilja i kollektivtrafiken. De bidrar också till resenärrnas trygghet genom att vara väl synliga och har ett serviceuppdrag för att hjälpa resenärer där det finns behov, skriver SL-chefen David Lagneholm.

– Genom att synas når biljettkontrollen betydligt fler resenärer än dem de faktiskt kontrollerar vilket därmed innebär större positiv påverkan på resenärernas betalningsvilja. Uniformen de bär bidrar till synligheten som därmed då även bidrar till en hög betalningsvilja och ökad upplevd trygghet. Därför bör uniformerade biljettkontrollanter vara standard.

På tisdagen ska politikerna i trafiknämnden i Region Stockholm ta ställning i frågan.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)