Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny IT-lösning minskade bränsleförbrukning tio procent

Tomas Byberg, Byberg & Nordin: Bränsleförbrukningen minskade med tio procent på ett år.

500 000 liter bränsle på ett år. Det blev besparingen för bussföretaget Byberg & Nordin efter att under ett år ha testat en ny, IT-baserad lösning för att minska drivmedelsförbrukning och klimatpåverkan från busstrafiken. Den nya, appbaserade IT-lösningen har utvecklats av Sundsvallsföretaget Cloudplanning AB och efter ett första test under ett år hos Byberg & Nordin minskade bussföretaget sin drivmedelsförbrukning med över tio procent.

Cloudplannings system heter ”Sparsam körning” och mäter bränsleförbrukning på enskilda fordon. Datan laddas till en app som ger direkt feedback både till föraren och till företaget. Föraren får jämförelser med sig själv och med andra som kört samma buss, på samma sträcka och i samma temperatur. Företaget får data där de kan se vilka fordon som drar mer än andra och kan göra insatser på verkstad samt planera fordonsflottan utifrån vilka fordon som passar vilka turer.

Byberg & Nordin har sedan 2019 systemet ”Sparsam körning” i sin fordonsflotta. När nu statistiken för 2020 kommit och kan jämföras med året innan står det klart att bränsleförbrukningen i bolagets 250 fordon har minskat med 11,3 procent, vilket motsvarar nästan 500 000 liter bränsle.

– Vi kör sedan många år enbart på förnyelsebara bränslen, men vi vill ändå jobba aktivt med att minska vår förbrukning. Över 10 procents minskning det första året är ett riktigt bra resultat. Nu ska vi ännu tydligare utveckla arbetet med uppföljning tillsammans med förarna och nå ännu längre kommande år, säger Tomas Byberg, vd för Byberg & Nordin.

– – Det är få tjänster där man så tydligt kan se effekten. Att pilotprojektet med Byberg & Nordin visar sådana fantastiska resultat är ett kvitto på att vi har en produkt som fungerar. Vi ser fram emot att erbjuda den till flera och genom att minska bränsleförbrukning kunna bidra till både högre lönsamhet för företag samt till den nödvändiga klimatomställningen, säger Johan Sundberg, affärschef på Cloudplanning.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)