Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussarnas körsträcka minskade kraftigt

Långfärdsbussarna minskade i fjol sin körsträcka med 32 procent på grund av covid-19-pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Covid-19-pandemins effekter på trafiken syns tydligt i att körsträckan för såväl bussar som personbilar minskade kraftigt under förra året. Det visar ny statistik från myndigheten Trafikanalys. Totalt körde landets bussar förra året 91 miljoner mil, en minskning med nio procent jämfört med året innan.

Det är framför allt charter-, turist- och flygbussar som har haft en starkt reducerad trafik under 2020, konstaterar Trafikanalys.

Den genomsnittliga körsträckan per buss minskade med hela tolv procent till 4 951 mil.

Den totala körsträckan i miljoner mil för svenskregistrerade bussar åren 1999 – 2020. Observera att y-axlen inte börjar på noll. Diagram: Trafikanalys.

Den genomsnittliga körsträckan för bussarna varierar.

Av de större bussarna körs stadsbussarna i genomsnitt 5 403 mil, regionbussarna 6 356 mil och långfärdsbussarna 3 872 mil.

De mindre bussarna (för högst 22 passagerare) hade en genomsnittlig körsträcka på 2 500–3 000 mil.

Jämfört med 2019 har alla typer av bussar minskat sin körsträcka 2020. Allra mest minskade sträckan körd med långfärdsbussar (–32 procent). Stadsbussarna minskade körsträckan med 10 procent och regionbussarna med 11 procent.

Personbilar som ägs av en fysisk person minskade sin totala körsträcka med nio procent, bilar som ägs av juridisk person minskade körsträckan med fem procent, tunga lastbilar med en procent medan lätta lastbilar ökade körsträckan med en procent, vilket bland annat beror på den ökade e-handeln.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)