Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftigt ökat resande i påsk

Svenskarnas resande till fjällen ökade dramatiskt under påsken i år, jämfört med fjolårets påskhelg. Foto: SkiStar.

Svenskarnas långresande ökade kraftigt under påskhelgen, jämfört med påsken förra året. För skidorterna handlar det om ökningar på flera hundra procent. Men samtidigt är det långt kvar till nivåerna före pandemin. Jämfört med påsken 2019 var det 36 procent färre resor från Västra Götalandsregionen. För Stockholm och Skåne är motsvarande siffror -22 procent respektive -43 procent. Det visar mobiltelefondata som har analyserats av Telia.

Telias data för påskhelgen visar att svenskarna återvände till fjällen. Andelen stockholmare som åkte till Jämtland ökade med 959% jämfört med 2020, och med 122% jämfört med 2019. Motsvarande siffror för Västra Götalandsregionen var 418% och 130%, och för skåningarna 253% respektive 33%.

– Det är en dramatisk ökning jämfört med förra året vilket mest sannolikt beror på att många skidorter då hade stängt samtidigt som myndigheternas uppmanade oss att undvika långresor. Ökningen jämfört med påsken 2019 kan troligtvis förklaras av att utlandssemester fortfarande inte är ett alternativ, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Totalt sett minskade långresandet från Västra Götalandsregionen (-36%), Stockholm (-22%) och Skåne (-43%) jämfört med påsken 2019.

– Det är en betydande minskning som visar att vi alltjämt håller oss på hemmaplan och kanske väljer att göra kortare utflykter och resor, säger Kristofer Ågren.

Telias analys bygger på anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata från tjänsten Telia Crowd Insights, som är justerad för att representera hela Sveriges befolkning. Tjänsten lanserades kommersiellt 2017 och används vanligen i stads- och samhällsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)