Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pandemiras för hotellen – ingen återhämtning i sikte

Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare: Den akuta situationen med pandemin måste härdas ut och hanteras, men därefter kommer politiken behöva ta ett stort ansvar för att förutsättningarna att bygga upp en större och starkare besöksnäring förbättras. Foto: Stockholms Handelskammare.

De svenska hotellens intäkter, räknat per månad, har rasat med 1,1 miljarder kronor på grund av covid-19-pandemin. I mars 2019 var hotellens logiintäkter 1 603 miljoner kronor – i år var de 541 miljoner. Värst drabbade av pandemin är Stockholmshotellen. Logiintäkterna på svenska hotell under mars månad var 66 procent lägre i landet som helhet och 78 procent lägre i Stockholms län jämfört med mars 2019 visar siffror från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare har analyserat.

Det innebär att hotellnäringen haft 12 raka månader med dramatiskt negativa siffror. Utvecklingen för hotellen liknar den för bussföretag som arbetar med turist- och beställningstrafik.

– Den akuta situationen med pandemin måste härdas ut och hanteras, men därefter kommer politiken behöva ta ett stort ansvar för att förutsättningarna att bygga upp en större och starkare besöksnäring förbättras, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

I mars 2019 var hotellens beläggningsgrad 61 procent, en siffra som i mars 2021 skrevs till 25 procent.

– Än så länge syns ingenting som kan beskrivas som en återhämtning hos hotellen, så krisen består i besöksnäringen. Det sätter fokus på hur viktigt det blir att vara uthållig i de statliga stöden och fortsätta söka sätt att effektivisera utbetalningarna, för den delen har inte fungerat bra, säger. Stefan Westerberg.

I Stockholms län är situationen än mer negativ än i landet som helhet. Logiintäkterna för mars månad backade 78 procent jämfört med mars 2019, från 641 miljoner kronor till endast 142 miljoner kronor.

Beläggningsgraden i motsvarande jämförelse föll från 64 procent till 20 procent.

I så väl Sverige som Stockholms län är snittpriserna per uthyrt rum fortsatt klart lägre än före pandemin.

– Vi är övertygade om att hotellen och det ekosystem av tjänster och upplevelser som är kopplat till det är av otroligt stor viktig för att Sverige och kanske i synnerhet för att städerna ska vara attraktiva i framtiden, säger. Stefan Westerberg.

– Regering och opposition måste våga vara modiga och sätta en högre ambition än att hantera krisen här och nu. Det vore värdefullt om man öppnade för reformer som på ett strukturellt plan kan stärka förutsättningarna för en viktig svensk basindustri så att det finns förutsättningar att komma tillbaka starkare efter pandemin, säger Stefan Westerberg.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)