Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppåt för Volvokoncernen men bussarna rasade

Volvokoncernen rapporterar om ett starkt första kvartal i år, men orderingången på bussar störtdök till följd av covid-19-pandemin.

Volvokoncernen rapporterade på torsdagsmorgonen om ett starkt resultat det första kvartalet i år, men bussarna gick emot trenden och orderingången på bussar minskade med hela 68 procent, jämfört med första kvartalet förra året. AB Volvos nettoomsättning ökade med 3 procent till 94 miljarder kronor och rörelseresultatet blev 12,1 miljarder jämfört med 7,4 miljarder samma tid 2020. Rörelsemarginalen blev rekordhög: 12,6 procent.

För Volvo Bussar var det fortsatt tungt under det första kvartalet på grund av covid-19-pandemin. Efterfrågan på turistbussar är mycket svag, vilket också påverkar Volvos serviceverksamhet.

– Jämfört med det första kvartalet 2020 minskade bussleveranserna med 26 procent och orderingången med så mycket som 68 procent. Volvo Bussar har gjort ett mycket bra arbete med att sänka kostnaderna, men det är svårt att fullt ut kompensera det stora volymbortfallet, skriver AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt i en kommentar till delårsrapporten.

Han ger där också uttryck för en stark framtidstro.

– Vi är övertygade om att efterfrågan på såväl transporter som infrastruktur på lång sikt kommer att växa. Det är en utveckling som drivs av befolkningstillväxt, urbanisering, en växande medelklass och ökande e-handel.

Jämfört med första kvartalet förra året minskade orderingången för Volvo Bussar med 68 procent till 871 enheter till följd av den fortsatt svaga efterfrågan på den globala bussmarknaden. Största ordern under kvartalet fick dotterbolaget Nova Bus från Chicago med 100 bussar och option på ytterligare 500.

Av beställningarna på 871 bussar under det första kvartalet avsåg 26 helelektriska bussar och 71 hybridbussar. Motsvarande siffra under fjolårets första tre månader var en orderingång på 2 753 bussar, varav 140 helelektriska och 329 hybridbussar.

Leveranserna under det första kvartalet var 26 procent färre än motsvarande tid förra året. Totalt levererade Volvo 1 168 bussar.

Volvo Bussars nettoomsättning uppgick under kvartalet till 2 627 miljoner kronor och rörelseresultatet blev -64 miljoner.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)