Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: ”Ändra bestämmelserna – hela sommarsäsongen äventyras”

Regeringen måste ändra restriktionerna för den långväg kollektivtrafiken, anser Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen måste ändra restriktionerna för den långväga kollektivtrafiken, bland annat expressbussar. Det skriver Sveriges Bussföretag i ett remissvar på det förslag till förlängda restriktioner som regeringen presenterade för några veckor sedan. ”I vintras struntade regeringen i branschens synpunkter. Nu äventyras hela sommarsäsongen för de redan hårt sargade företag som bedriver långväga busstrafik”, säger Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

Det var i mitten av april som regeringen aviserade en förlängning av de restriktioner för långväga persontransporter med buss och tåg som infördes 14 februari. Dessa föreslås att förlängas till den 14 augusti och ett nytt ställningstagande ska göras i mitten av juni kring om de ska gälla hela perioden eller upphävas från 1 juli.

Också den här gången blir de företag som bedriver kollektivtrafik med buss eller tåg med en linjesträckning som överstiger 150 kilometer skyldiga att följa vissa restriktioner. Bland annat får aldrig antalet passagerare överstiga antalet sittplatser.

Sveriges Bussföretag håller fast vid sina synpunkter från i vintras, som regeringen då helt struntade i. Bussföretagen trycker särskilt på tre punkter:

Riktade stöd behövs för att kompensera det intäktsbortfall som uppkommer av att endast hälften av biljetterna kan säljas.
Antalet tillåtna platser behöver utgå från en annan beräkningsmodell då nuvarande förslag slår mycket ojämnt mot företagen. Vårt förslag är att göra beräkningen utifrån principen en resenär per dubbelsäte istället för det totala antalet platser samt att två personer som reser tillsammans kan sitta tillsammans.
En bedömning om regleringen ska fortsätta att gälla för göras innan den träder i kraft, inte mitt i perioden. Vi föreslår att bedömningen om regleringens förlängning tas i slutet av maj istället för 15 juni.

Klicka här för att läsa hela remissvaret från Sveriges Bussföretag.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)