Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängt stöd för korttidspermitteringar (uppdaterad)

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna har enats om att förlänga stödet till korttidspermitteringar ytterligare tre månader så att det också ska gälla under juli, augusti och september.

Nästan 600 000 svenskar har varit korttidspermitterade under krisen. Genom korttidsarbete har hundratusentals löntagare undgått risken att bli av med jobbet och företagen har kunnat behålla viktig arbetskraft.

När smittspridningen fortfarande är på hög nivå och vi behöver leva med restriktioner ytterligare en tid kan systemet bidra till att rädda fler jobb som annars hade försvunnit. Det gäller inte minst i hotell- och restaurangbranschen och i besöksnäringen där många företag drabbas särskilt hårt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Under de tre nya stödmånaderna kommer företag kunna permittera anställda upp till 80 procent av arbetstiden. Den så kallade subventionsgraden, det vill säga hur stor andel av kostnaden som staten står för, är även fortsättningsvis 75 procent.

Vid en korttidspermittering på 80 procent och med 75 procents subventionsgrad behåller den anställda 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent.

Under förlängningen kommer april 2021 räknas som den så kallade jämförelsemånaden. Det är den referensmånad som används för att avgöra exempelvis vilka anställda som kan omfattas av korttidspermittering. Det är en förändring jämfört med hur reglerna ser ut i dag och görs så att även personal som har nyanställts under krisen ska kunna omfattas av stödet.

Regeringen skickar nu ut ett förslag på remiss. Det förlängda korttidsstödet beräknas kosta staten 1,66 miljarder kronor.

– Förslaget möjliggör en förlängning. Bakgrunden är att vaccinationerna har försenats något mot vad vi tidigare trott och då riskerar vi också smittspridning och restriktioner, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Ekoredaktionen vid Sveriges Radio.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)