Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gröna obligationer gav elbussar och minskade utsläpp

Nobinas gröna obligationer har bidragit till en omfattande finansiering av elbussar. Till sommaren sätter Nobina in nya elbussar från MAN i stadstrafiken i Malmö. Foto: Svenska Neoplan.

De gröna obligationer om sammanlagt 500 miljoner kronor som bussoperatören Nobina gav ut, emitterade, i februari 2019 har bland annat finansierat 54 helelektriska bussar och 97 andra bussar som drivs helt med fossilfria drivmedel. Årligen sparas koldioxidutsläpp in motsvarande 3400 personbilars utsläpp. Det framgår av Nobinas rapport över vad man åstadkommit med et gröna obligationslånet som var det första i Norden kopplat till kollektivtrafiken. I mars i år gav Nobina dessutom ut ytterligare gröna obligationer om totalt 200 miljoner kronor.

Gröna obligationer är obligationslån där kapitalet är öronmärkt till olika former av miljöprojekt.

Förutom de 54 elbussarna och de 97 fossilfria bussarna som har levererats har Nobina beställt ytterligare 28 elbussar som väntar på leverans och som finansieras av årets tilläggsemission om 200 miljoner kronor.

Bara under 2020 har utsläppen reducerats med 8 127 ton koldioxidekvivalenter jämfört med bussar drivna med fossila drivmedel. Det motsvarar de årliga utsläppen från 3 400 personbilar. Samtidigt, och kanske den största effekten av lånen, är att sex miljoner fossilfria resor har genomförts under året med de 151 bussar som finansierats genom den gröna obligationen.

– Detta är ett tydligt bevis på hur näringslivet och grön finansiering kan påskynda omställningen av samhället och bidra till att vi snabbare uppnår en helt fossilfri kollektivtrafik i Norden. Men det är också ett väldigt konkret exempel som återigen påminner om hur hållbarhet är en integrerad del av Nobinas strategi och hur kollektivtrafiken möter samhällets klimatmål och flera av vår tids stora framtidsutmaningar, säger Magnus Rosén, koncernchef och vd på Nobina.

Till bussmagasinet.se uppger Nobina att de gröna obligationslånen innebär lägre investeringskostnader än traditionell finansiering.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)