Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Öppet fram även i Eskilstuna

På måndag öppnas framdörrarna på bussarna i Eskilstuna. Foto: Ulo Maasing.

Framdörrarna på bussarna öppnas nu i snabb takt på olika håll i landet. På måndag, den 10 maj, öppnas framdörrarna på bussarna i Eskilstuna, sedan bussoperatören Transdev och Region Sörmland har installerat en skyddslösning framme vid förarna. Sedan mars 2020 har regionens samtliga bussar haft framdörrarna stängda för påstigning. Men nu har regionen kommit överens med trafikföretaget Transdev om att implementera en skyddslösning, ett så kallat barriärskydd framme vid föraren på bussarna i Eskilstuna kommun.

– För resenärerna betyder det att man kan köpa biljetter ombord precis som innan pandemin. Samt att trängselsituationen kommer förbättras i och med en ökad tillgång på sittplatser i bussarna. Förhoppningen är också att detta kommer att minimera risken för tjuvåkning, säger Joakim Karlén, verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken hos Region Sörmland.

– Anledningen att vi nu kan gå vidare med Transdev är att vi har enats om en offert och en avtalsform som båda parter är nöjda med samt att de har en lösning på förarskyddet som är prövad och godkänd i andra delar av landet. Vi ser också att vi kommer att få stor effekt här på grund av de höga resenärsvolymerna i trafikområde Eskilstuna, säger Joakim Karlén. Målet är att på sikt införa liknande lösningar även i andra delar av Sörmland. – Parallella diskussioner pågår med övriga trafikföretag och vi hoppas givetvis införa samma lösning även i alla andra våra trafikområden så fort som möjligt. Men det är svårt att säga en tidsplan då det är många faktorer som spelar in, säger Karlén.

I samband med att framdörrarna öppnas kommer regionen också att flytta fram validatorerna igen på de bussar där skydden installeras. Enligt regionens beräkningar kommer investeringen som skydden kostar att betala sig relativt snabbt i form av ökad intäktssäkring.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)