Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina växer inom omsorgsresor

Nobina köper sydsvenska Telepass med Sydbuss. Telepass har en stark ställning inom omsorgsresor åt bland andra Skånetrafiken. Foto: Samtrans.

Sveriges största bussoperatör, Nobina, växer inom omsorgsresor, det vill säga, färdtjänst, sjukresor med mera. Nobina förvärvar samtliga aktier i det sydsvenska företaget Telepass som är marknadsledande inom omsorgsresor i Skåne. Därmed blir Nobina, genom dotterbolaget Samtrans, ledande aktör i Sverige inom omsorgsresor med möjlighet till fortsatt tillväxt och breddning av erbjudandet i såväl Sverige som Danmark.

Köpeskillingen består dels av en fast köpeskilling om 150 miljoner kronor, dels en möjlig prestationsbaserad tilläggsköpeskilling om högst 45 miljoner kronor under kommande tre år. Affären förutsätter bland annat ett godkännande av Konkurrensverket och väntas bli genomförd den 1 juli.

Telepass grundades 2008 och utför huvudsakligen persontransporter såsom färdtjänst, sjukresor, skolresor och skolskjuts på uppdrag av regioner och kommuner. Därutöver bedriver verksamheten beställningstrafik med buss under varumärket Sydbuss. Bolaget äger cirka 260 fordon och har 265 anställda och cirka 300 timanställda och underleverantörer. Huvudkontoret ligger i Kristianstad med driftsenheter i Ystad, Helsingborg, Vaggeryd, Sävsjö och Olofström. Företaget har en modern fordonsflotta med hög miljöprofil.

Genom köpet av Telepass har Nobina nu en stark närvaro inom omsorgsresor i alla tre svenska storstadsregioner. Verksamheterna samlas under dotterbolaget Samtrans.

Telepass har under de senaste åren vuxit kraftigt och med god lönsamhet i Skåneregionen. Den årliga tillväxttakten sedan 2017 har uppgått till cirka 67 procent. Under räkenskapsåret 2020 uppgick omsättningen till cirka 350 miljoner kronor med ett rörelseresultat om cirka 60 miljoner, vilket motsvarar en vinstmarginal om 17 procent.Företagets trafikavtal är i i regel fyra år.

– Vi är enormt glada och stolta över att kunna stärka vår verksamhet inom omsorgsresor ytterligare tillsammans med Telepass och dess starka grundare, ledningsteam och anställda. Genom kombinationen av Samtrans, Göteborgs Buss och Telepass skapar vi marknadens ledande leverantör med fokus på omsorgsresor. Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att utveckla vårt erbjudande till samhället med gemensamma krafter, säger Nobinas koncernchef Magnus Rosén.

– Med sitt gedigna kunnande inom omsorgsresor, sin starka närvaro i Skåne och goda lönsamhet passar Telepass perfekt in i Nobinas satsning på omsorgsresor. Tillsammans med Göteborgs Buss och Samtrans har vi nu etablerat den ledande aktören med fokus på omsorgsresor. Det ger oss nya förutsättningar att hjälpa samhället att möta de utmaningar som finns idag – inte minst genom förbättrad kvalitet och resurseffektivitet. Vi ser mycket fram emot att tillsammans med Telepass grundare, ledning och anställda utveckla vår verksamhet inom omsorgstrafik, säger Tomas Hansson, vd för Samtrans.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)