Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Region Uppsala: Pandemieffekt i kollektivtrafiken även nästa år

Pandemins effekter kommer att påverka kollektivtrafikens ekonomi även nästa år, bedömer den blågröna majoriteten i Region Uppsala. Foto: Gamla Uppsala Buss.

Inga nerskärningar, men beredskap för ett stort underskott i kollektivtrafiken även nästa år. Det föreslår den styrande blågröna majoriteten i Region Uppsala som på tisdagen presenterade sin budget. Där räknar de blågröna partierna med att de ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin även under 2022 kommer att vara kännbara.

Regionens styrande politiker har en beredskap för 144 miljoner kronor i underskott för kollektivtrafiken under 2022. Samtidigt ska utlovade satsningar fullföljas, exempelvis ett nytt linjenät för stadsbussarna i Ebnköping. Förbättrade möjligheter för resenärerna att planera och betala för sin resa utlovas. Dessutom ska de förändrade resbehoven efter pandemin analyseras.

– Pandemin har påverkat kollektivtrafikens ekonomi kraftigt genom kraftigt minskade biljettintäkter, både på grund av de minska resandet och en försämrad betalningsmoral. I budgeten skapas ett andrum för kollektivtrafiken att övervintra krisen. Samtidigt är det viktigt att följa hur eventuella förändrade resmönster påverkar trafiken, säger Johan Örjes (C), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)