Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värmland satsar på digitala skolbiljetter

Värmland ska digitalisera skolbiljetterna. Foto: Värmlandstrafik.

I höst digitaliseras skolresorna i Värmland. Då kommer alla Värmlands gymnasieskolor att använda sig av digitala biljetter för kollektivt resande. Parallellt blir Arvika först ut bland regionens kommuner med samma lösning för grundskoleelever. De vanliga plastkorten ska bort.

– Det här är en insats som helt klart ligger i tiden. Vi går mot digitalisering av de flesta tjänster och ser digitala biljetter som en naturlig del av vår utveckling, säger Katrin Berggren, verksamhetsutvecklare på Region Värmland.

I vardagen innebär förändringen att skolelever som åker linjetrafik får en digital biljett i sina mobiltelefoner genom regionens app för kollektivtrafik, som ett alternativ till de vanliga plastkorten. Biljetterna skickas ut genom Infospreads plattform MobiTime.

Att ersätta de traditionella plastkorten innebär, inte minst, en stor miljöbesparing. Dessutom minskar kostnaderna samt den administration som hanteringen av biljetterna innebär för kommuner och skoladministratörer.

– Idag har vi en stor omsättning på plastkort, vilket givetvis har en stor miljöpåverkan. När elever tappar bort sina kort betyder det merarbete för administratörer och handläggare. Att ha biljetten i sin mobiltelefon minskar riskerna för borttappade biljetter och innebär därför både miljö- och kostnadsbesparingar, säger Katrin Berggren.

Ambitionen är att även alla regionens grundskoleelever ska kunna resa med digitala biljetter, från och med hösten 2022. Genom täta dialoger ska Arvika vara med och optimera lösningen för både kommunerna och dess skolelever.

– Utöver en giltig skolbiljett i mobilen får även eleverna tillgång till tidtabeller, störningsinformation och realtidskarta i samma app. Det blir lättare att resa kollektivt, säger Katrin Berggren.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)